O zvekiru

Naša priča

Manžetne / Broš / Dodatak za telefon

Prateći svjetske trendove u razvoju gadgeta – dodataka za mobitele, tim mladih ljudi u kompaniji WEB387 razvio je bh. verziju trenutno popularnog “phone finger ringa”. Od sada će se ovaj gadget moći kupiti u obliku Bosanskog Zvekira.
Zvekir je izrađen od zamka, materijala koji je spoj cinka i aluminijuma. Pokretni zglob se okreće za 360 stepeni i prilagođava ruci. Postavljen pod 90 stepeni služi kao držač telefona. Idealan je za sigurno slikanje i pisanje.

Zvekir je upakovan u posebnu drvenu kutiju na kojoj je moguće gravirati vaš logo. Pakovanje prati i knjižica o simbolici zvekira na bosanskom, engleskom, njemačkom, francuskom, turskom i arapskom jeziku. Zvekir se aplicira na stražnju stranu telefona, preporučljivo na donji dio maske.

I da, kao što je naš tim #pozvekirio dok je izradio ovaj gadget, tako se nadamo da ćete i vi pozvekiriti s nama noseći dašak domovine na svojim mobilnim telefonima. Možete ga pokloniti svima koji su osjetili šta je Bosna i Hercegovina i dio nas žele ponijeti sa sobom…

Simbolika
Zvekir je jedan od simbola grada Sarajeva. Upućuje na vrata Bosne, vijekovima širom otvorena svim dobronamjernim posjetiteljima.
Manžetne
Manžetne kao detalj u muškoj modi oduvijek su imale prešutno pravo na posebne prilike. Vrhunsko odijelo, pripadajuća košulja, kravata, marama ili leptir-mašna zahtijevaju minimalne detalje, ali detalje sa stilom.
Broš s maramom
Broš za marame s motivom Zvekira dizajniran je s namjerom da simbolika BIH ostane prisutna u svakoj važnoj prilici, onih koji su odvažni kombinovati tradicionalno sa modernim.
Dodatak za telefon
Zvekir – dašak domovine na vašem telefonu. Pokretni zglob se okreće za 360 stepeni i prilagođava ruci. Postavljen pod 90 stepeni služi kao držač telefona.

Šta je Zvekir

Zvekir je metalni krug pričvršćen na ulazna vrata, načinjen u obliku prstena ili halke. Nekada je mijenjao zvono. Majstori su ih modelirali od kovanog željeza, ali i od bronze, pa čak i – zlata. U BiH se još uvijek može primjetiti u starim dijelovima gradova, na vratima tradicionalnih bosanskih kuća. Gvozdena halka simbolizuje moć, postavljena s namjerom da se impresionira gost prije nego i uđe u domaćinovu kuću. Na tu halku udara onaj koji želi da ga ukućani čuju. Običaj je da se halkom udari tri puta, dok neko ne izađe pred gosta i poželi mu dobrodošlicu.

Simbolika Zvekira

Danas, u vrijeme modernih zvona, zvekir je izgubio prvobitni smisao, ali i dalje zadržao jaku simboliku. Pojam lupanja zvekira od vrata, korišten je u mnogima bosanskim sevdalinkama, a predstavlja metaforu dolaska gosta. U pjesmama zvekir upućuje na vrata Bosne, vijekovima širom otvorena svim dobronamjernim posjetiteljima. Zvekir je danas jedan od simbola grada Sarajeva. Nalazi se na grbovima muzeja u Sarajevu, te institucijama sarajevskog kantona. Zanimljivo je da riječ Zvekir ima potpuno isto značenje kod svih naroda na prostorima bivše Jugoslavije. Njegovoj moćnoj simbolici nije odoljela ni Britanska imperija, pa ulaz u rezidenciju Prvog ministra Ujedinjenog kraljevstva, u londonskom Downing streetu 10, također krasi masivni zvekir sa lavljom glavom. Jedan od najstarijih zvekira se nalazi u Francuskoj na sjevernoj strani katedrale Le Puy, a datira čak iz jedanaestog vijeka.

prikaži